Wat hebben we gedaan?
Doel 1. Werken vanuit 'de bedoeling vanuit de samenleving.
Participatie
- We stelden een concept overkoepelend participatiebeleid en participatieverordening op. Hiervoor voerden we gesprekken en hadden we bijeenkomsten met inwonersgroepen, inwoners, college, raad en ambtenaren.
- We ontwikkelden de volgende tools voor participatie:
- Het toetsingskader bij aanvragen voor omgevingsvergunningen waarbij participatie verplicht is gesteld door de raad;
- Een sjabloon voor een participatieverslag voor initiatiefnemers;
- Een participatieagenda voor de GMP+ projecten.
- We startten verschillende participatietrajecten zoals bij verschillende MFA’s, rondom de IHP-projecten, locaties voor Oekraïense vluchtelingen, flexwoningen, projecten in de openbare ruimte zoals de Klappenburgstraat.
Verbetering dienstverlening
- We richtten een continu onderzoek in naar de meldingen openbare ruimte, meldingen zorg en ondersteuning, verzoeken mantelzorgcompliment, ophalen snoeihout, grofvuil en wit- en bruingoed. De resultaten gebruiken we om verbeteringen door te voeren.
- Het gebruiksgemak dienstverleningskanalen is verbeterd omdat de informatie op de pagina's over reisdocumenten, rijbewijzen en verhuizen is verbeterd.
- We gaven extra ondersteuning aan mensen in kwetsbare posities door onder meer de inzet van sociaal raadsliedenwerk.
- Door de uitkomsten van het toegankelijkheidsonderzoek in 2022 van o.a. www.lingewaard.nl
voerden we verbeteringen door. De website is nu toegankelijker voor mensen met een
functionele beperking die gebruik maken van hulpmiddelen. - We voerden een onderzoek uit naar de telefonische bereikbaarheid van de 1e en 2e lijn
klantcontactkanalen. Dit geeft inzicht in verbeterpunten. Samen met de klankbordgroep 'Versterking dienstverlening' bekijken we in 2024 de resultaten en vertalen die dan naar oplossingsrichtingen. - We startten met de ontwikkeling van een integraal dashboard 'klantsignalen', zodat we beter inzichtelijk hebben waar inwoners in de dienstverlening tegenaan lopen. Op basis van deze inzichten voeren we verbeteringen door. Zoals het sturen op de tijdige afhandeling van terugbelverzoeken, het verbeteren van de informatie op de website en het inspelen op behoeftes die leven in een bepaalde wijk.
Doel 2. Een transparant, professioneel en betrouwbaar bestuur.
Integriteit
- We bespraken kwesties wanneer die zich voordeden. Daarmee blijft integer handelen onder de aandacht.
- De raadswerkgroep integriteit organiseerde één keer een bijeenkomst/workshop die ging over
het onderwerp integriteit. Deze bijeenkomst droeg bij aan de bewustwording en het
'levend houden' van de gedragscode die uw raad in 2020 vaststelde.
Besluitvorming:
- Naast de inrichting van de raadscyclus geven we nu ook bij de besluitvorming door het college een aantal onderwerpen vorm via beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming
(BOB). Het ging dan in de regel over onderwerpen die veel impact kunnen hebben.
Deze werkwijze vertaalden we ook in trainingen voor de ambtelijke organisatie over bestuurlijk - ambtelijk samenspel. - Onze openbare besluiten maakten we na de collegevergadering toegankelijk voor onze inwoners door deze te plaatsen op onze website.
Informatievoorziening:
- Bij de start van een traject maakten we bekend hoe inwoners konden participeren, waarover en wanneer. Aan het einde van een participatietraject volgde een participatieverslag. Hierin staat hoe het proces is verlopen en hoe inwoners erin staan. Dit namen we mee in de besluitvorming.
- We legden negen brieven en teksten voor aan het lezerspanel omdat we het belangrijk vinden dat inwoners onze informatievoorziening goed begrijpen. Opmerkingen van dit panel namen we mee in het verbeteren van onze teksten. De verbeteringen deelden we ook met de betrokken collega’s om het communiceren in begrijpelijke taal te stimuleren. Ook het taalspel voor medewerkers draagt bij aan het verbeteren van begrijpelijke taal.
Doel 3. Een betrouwbare en sterke partner in de regio.
- De gemeenschappelijk regeling van de MGR Sociaal Domein pasten we aan als gevolg van een wijziging in de wet gemeenschappelijke regelingen (WGR). De regelingen van de overige
verbonden partijen volgen uiterlijk 1 juli 2024 (deadline). - De Nota Verbonden Partijen legden we niet aan uw raad ter besluitvorming voor omdat we
deze nota eveneens afstemmen op de gewijzigde WGR. - We trokken bij de behandeling van de P&C-documenten van de verbonden partijen samen op met de andere deelnemende gemeenten.
- We startten met de evaluatie MGR Sociaal Domein. Deze ronden we af in 2024.