Wat hebben we gedaan?
We bevorderen een gezonde leefstijl van onze inwoners. Vooral op het gebied van
overgewicht, alcohol, drugs en roken (doel 1).
- Enkele resultaten uit het preventieakkoord en het GALA plan:
- Overgewicht: er vond een kookworkshop plaats met een chef-kok en drie lokale horecaondernemers om kindermenu’s gezonder te maken. Bij het project GO! (Gezond Onderweg) waren in totaal 14 kinderen in behandeling. Voor deze doelgroep zijn sportactiviteiten en kookworkshops aangeboden.
- Alcohol & Drugs: we sloten aan bij landelijke communicatiecampagnes over alcohol en drugs.
- Roken: we standaardiseerden de aandacht voor de campagne Stoptober.
- Zowel jongeren als hun ouders lichtten we voor over alcohol- en drugsgebruik. Hierbij betrokken we onder andere jongerencoaches, straatcoaches, gezinsondersteuners, ervaringsdeskundige jongeren en verslavingsprofessionals. Ook informeerden we de bestuurders van een aantal sportverenigingen in verschillende sessies.
- De Coalitie Kansrijke Start, bestaande uit partners in de geboortezorg en rondom het jonge kind en gezinnen, breidden we uit met woningstichtingen, vluchtelingenwerk en de kinderopvang. Voor zorgverleners in de geboortezorg lanceerden we de digitale zorgpaden . Door de unieke samenwerking van Kraamzorgorganisatie het Kraamnest met SWL konden we Babythuiszorg structureel invoeren.
- Om in 2025 een toekomstbestendige Jeugdgezondheidszorg te hebben, wordt de basis van de GGD op orde gebracht. Dit gebeurt onder andere door de optimalisatie van de inzet van het personeel en de versterking van de bedrijfsvoering. De GGD voerde de reguliere taken uit. Daaronder vallen het Rijksvaccinatieprogramma, huisbezoeken, spreekuren op scholen, en het uitvoeren van de interventies 'Nu Niet Zwanger', 'Stevig Ouderschap en Voorzorg' en het geven van voorlichting.
- Zie voor de ondersteuning op het gebied van sport en cultuur: programma 5 .
De gemeente is klimaatbestendig en waterrobuust ingericht (doel 2).
- Naast samenwerking met het Platform Funderingsschade Lingewaard leverden we een financiële bijdrage voor gratis gevelscans van gedupeerden. Het project Steenbreek Lingewaard was zeer succesvol: ongeveer 140 inwoners maakten gebruik van de Tegeltaxi of een gratis tuinadviseur.
- We werkten samen met de provincie aan nieuwe klimaatadaptieve normen opgenomen in het 'Kader voor leefbare verstedelijking in Gelderland'. Ook verbeterden we de website en verspreidden we content voor lokaal gebruik op social media. Allebei maatregelen uit de Regionale Adaptatiestrategie. Ook startten we met het opstellen van een nieuwe regionale samenwerkingsagenda 2024-2030.
- Het Gemeentelijke Watertakenplan stelde u vast in de raadsvergadering van 2 februari 2023. Naast het vervangen/verbeteren van de riolering in de Woerdsestraat in Gendt is op een aantal plaatsen in de gemeente door het van binnenuit renoveren de riolering verbeterd/gerepareerd.
- In het Sandershof in Bemmel werd tegelijk met de rioolvervanging de straat heringericht.
De hoeveelheid restafval per inwoner daalt en er is maximaal hergebruik van de ingezamelde grondstoffen (doel 3).
- We startten met de actualisatie van ons grondstoffenbeleid. We stelden geen startnotitie op, omdat we hebben gekozen voor een meer interactieve manier van communiceren:
- We voerden samen met (afval)deskundigen, de gemeenteraad en de markt een krachtveldanalyse uit. De resultaten deelden we met uw raad.
- We hielden straatinterviews in alle kernen (weekmarkten) en met een enquête haalden we reacties op bij onze inwoners (ruim 3.300).
- We onderzochten de milieustraat van de toekomst (circulair ambachtscentrum). Hiervoor zochten we ook de samenwerking met de gemeente Overbetuwe (intentieverklaring) en bezochten we de huidige milieustraten.
- We deden onderzoek naar de huis-aan-huis inzameling van de toekomst en welke organisatievorm daarbij hoort. Hiervoor hebben we ook gesprekken gevoerd met overheidsgedomineerde inzameldiensten.
- De resultaten van de diverse onderzoeken zijn tijdens een inspiratieavond gedeeld met uw raad.
- De gedragsverandering om beter te scheiden probeerden we te bereiken door:
- Tegelijk met de straatinterviews hebben we inwoners gewezen op het inzamelgedrag in Lingewaard, op de gevolgen van dit gedrag en we boden hen meer circulaire alternatieven.
- De inzet van diverse vormen van communicatie (sociale media, huis-aan-huis, pers, interviews, tv-uitzendingen).
- Samen met een drietal gedragsdeskundigen hebben we gezocht naar mogelijkheden om het gedrag van onze inwoners positief te beïnvloeden.
- Het reinigingsrecht voor scholen en een aantal bedrijven in Huissen voerden we in.
- We startten met de vervanging van de prullenbakken in de vorm van een tweetal pilots die doorlopen tot april 2024.
- We plaatsten 11 nieuwe GFT-verzamelcontainers, vervingen er 18 en stemden het volume beter af op de behoefte. Ook plaatsten we twee restafvalverzamelcontainers. Alle containers beschikken over een digitaal toegangssysteem.
- We voerden het zwerfafvalprogramma uit met onder meer:
- Verenigingen die jutten in de uiterwaarden van Rijn, Waal en Linge.
- Zwerfafvalbrigades die een steeds grotere rol spelen bij de aanpak van zwerfafval.
- Basis-, en middelbare scholen die ons adviseerden over de beste aanpak van zwerfafval en zelf opruimacties organiseerden.
- De evaluatie van de proef voor een extra inzamellocatie in De Zilverkamp voor plastic, blik en drankenkartons en oud papier en karton verschoven we naar 2024. Dan maakt het onderdeel uit van het te actualiseren grondstoffenbeleid.
- Op basis van de eerste resultaten van de pilot besloten we geen brenglocaties toe te voegen. Het al dan niet plaatsen van extra inzamelvoorzieningen nemen we mee bij de evaluatie van omgekeerd inzamelen in 2024.
Energiebesparing, duurzame opwekking en warmte-transitie. We willen een energieneutrale gemeente zijn in 2050 (doel 4).
- In uw vergadering van 26 oktober stemde u in met het beleidskader energietransitie, inclusief de routekaart, evaluatie en projectdefinitie voor de energievisie A15/Betuweroute.
- We startten samen met onze GMR-regiopartners met het opstellen van de RES 2.0. Deze RES wordt in 2024 door de colleges vastgesteld.
- Ter stimulering van en ondersteuning bij energiebesparing bij bedrijven startte het regionaal expertisecentrum. Voor huishoudens was het Energieloket Lingewaard actief.
- Om energiearmoede aan te pakken voorzag de Operatie Isolatie bijna 100 huishoudens van gratis isolatiemaatregelen. We startten het Energiesteunproject voor advies en kleine ingrepen voor inwoners met een inkomen tot 140% van het sociaal minimum.
- We startten met het opstellen van een Energievisie om te verkennen hoe we duurzame energie kunnen realiseren parallel aan de Betuweroute en A15.
- Voor de warmtetransitie was er veel aandacht voor de wijkaanpak in de Zilverkamp en Doornenburg. Voor Doornenburg haalden we een provinciale subsidie binnen. Daarmee kunnen we expertise inhuren om de technische oplossing te onderzoeken en in te bedden in de Gemeenschap van de Toekomst.
- En we zetten ons in voor een energieneutraal NEXTgarden in 2030. Voor een principeverzoek voor een off-grid zonnepark dat direct energie gaat leveren aan de tuinders verleende het college medewerking. Voor meer acties zie paragraaf Duurzaamheid .