Wat hebben we gedaan?
Gezonde inwoners en een samenleving waarin jong tot oud mee kan doen doordat we een passend aanbod aan sportieve, culturele en recreatieve activiteiten en voorzieningen in de directe leefomgeving van onze inwoners bieden (doel 1).
- Met ingang van januari traden de sportcoaches in dienst bij de Stichting Sportservice Lingewaard.
- Vanaf januari traden de cultuurcoaches in dienst bij Clink! (voorheen Open Academie).
- In juni ondertekenden we samen met vele partners het tweede lokale Sport- en Beweegakkoord. Centraal in het akkoord stond ‘ontmoeten door bewegen’. Dat leidde onder andere tot:
- De doorontwikkeling van het project 'Multisportief' waarmee kinderen laagdrempelig kennis konden maken met het sportaanbod.
- Een nieuwe uitgave van het boekje 'Max vitaal' met kennismakingsaanbod voor senioren.
- Veel aandacht voor het aangepast sporten door de organisatie van het Special Sports Event.
- Extra aandacht van de preventiecoördinator voor bijvoorbeeld valpreventie.
- Verhoogd activiteitenaanbod bij beweegvoorzieningen in de openbare ruimte en voor 'sportzones'.
- Beter inzicht door het meten van de motoriek van de kinderen in het primaire onderwijs.
- Betere communicatie en meer monitoring.
- In september ondertekenden we samen met vele partners het eerste Lingewaardse Cultuurakkoord. Werkgroepen vertaalden de ambities in acties. Naast geïnteresseerden sloot bij elke werkgroep altijd een cultuurcoach en een ambtenaar vanuit het Cultureel Platform Lingewaard (CPL) aan.
- Geïnspireerd door en gebaseerd op het al bestaande educatieve kunstmenu voor scholen ontwikkelde Clink! samen met erfgoedaanbieders een erfgoedmenu. Het doel is dat kinderen tijdens hun basisschoolperiode minstens één of meerdere erfgoed aanbieders bezoeken. Alle basisscholen gaven de keuzes uit het erfgoed menu door voor het schooljaar 2023-2024.
- Naast de bibliotheken in Huissen, Bemmel en Gendt zijn er servicepunten in Haalderen, Angeren en Doornenburg. Voorheen leenden deze locaties alleen boeken en andere materialen uit. Nu bieden ze ook activiteiten aan op het gebied van taal en digitale vaardigheden. Om dit te realiseren, onderzocht de bibliotheek samen met de inwoners waar de behoeftes liggen. De nieuwe activiteiten richtte men laagdrempelig in met de hulp van vrijwilligers.
- Vier scholen deden mee aan het programma 'de Bibliotheek op school'. Bij de overige scholen in Lingewaard bood de bibliotheek een breed programma aan met activiteiten, waarvan de intensiteit verschilde per school. Deze activiteiten richtten zich grotendeels op leesplezier, taalvaardigheid en het vergroten van digitale vaardigheden. Alle scholen in Lingewaard maakten, op een manier die bij die school past, gebruik van de Bibliotheek op school. Via maatwerkoplossingen versterkte de bibliotheek de samenwerking met iedere school.
- Ruim 24.000 mensen kozen Fort Pannerden tot ‘Mooiste Fort van Nederland’. Dit trok in combinatie met de museumjaarkaart en de eerder verworven status van Unesco werelderfgoed veel extra bezoekers.
- Uit metingen die we steekproefsgewijs uitvoerden, kwam beeldkwaliteitsniveau B naar voren voor de speelplekken. Alle speeltoestellen inspecteerden we vier keer. Op deze wijze proberen we onveilige situaties te voorkomen. Als het noodzakelijk was, repareerden we direct om een veilig gebruik te garanderen.
Aantrekkelijke, betaalbare en toegankelijke maatschappelijk accommodaties in Lingewaard waarin voldoende ruimte is voor onze verenigingen en maatschappelijke organisaties en waar door multifunctioneel gebruik een goede bezetting is (doel 2).
- We startten met de renovatie en uitbreiding van SKC De Leemhof.
- Uw raad heeft in de vergadering van mei het sportaccommodatieplan voor Huissen vastgesteld en daarmee ook gekozen voor de realisatie van de nieuwe sporthal De Blauwenburcht. In oktober heeft u ingestemd met het maatschappelijk accommodatieplan in Huissen en de realisatie van een multifunctionele accommodatie in de OLV-kerk in het centrum van Huissen.
- Met een werkgroep hebben we de voorkeursvariant van het maatschappelijk accommodatieplan voor Haalderen uitgewerkt naar een concept uitvoeringsplan dat gereed is voor besluitvorming. De accommodaties van TC Haalderen, voetbalvereniging HAVO, dorpshuis De Tichel en het Kindervakantiedorp liggen dan op het terrein van voetbalvereniging HAVO. Bewegen, sporten en ontmoeten komen daarmee samen.
- De quickscan naar de technisch haalbaarheid van een multifunctionele accommodatie in de winkelpassage Assenburg in het centrum van Bemmel rondden we af. Voor het Ontmoetingscentrum Doornenburg en Dorpshuis Angeren startten we met de voorbereiding van de verduurzaming van deze accommodaties. We schoven de accommodatieplannen in Doornenburg en Angeren door.
- We voerden voor de binnensportaccommodaties en maatschappelijke accommodaties de geharmoniseerde huur- en exploitatietarieven in. De laatste harmonisatie van tarieven, voor de buitensport, nemen we mee bij de uniformering van huurovereenkomsten voor de buitensport (sportvoorziening en clubgebouw).
- Het beleidsplan buitensportvelden maakt onderdeel uit van de hiervoor genoemde harmonisatie huur- en exploitatietarieven. Voor de buitensportaccommodaties stelden we de nota standaardvoorzieningen en het Meerjarenonderhoudsprogramma op.
- Bij de uitbreiding van SKC De Leemhof verbeterden we de fysieke toegankelijkheid.
Natuur, biodiversiteit en landbouw verbinden door samenwerking met agrariërs, inwoners en natuurorganisaties (doel 3).
- We stimuleerden en ondersteunden inwoners in het buitengebied bij het vergroenen van hun erven. Samen met vrijwilligers hielpen we bewoners van het buitengebied met het uitvoeren van achterstallig onderhoud aan hun karakteristieke hoogstam- en knotbomen. Onder meer vanuit het project Levend Landschap boden we ondersteuning aan bij de totstandkoming van Ecopark De Kapel. Op basis van het project Levend Landschap plantten inwoners in het voor- en najaar op tientallen locaties in Doornenburg bijenwilgen.
- Ter versterking van biodiversiteit, landschap en cultuurhistorie begonnen we met de opzet van het omgevingsprogramma natuur en landschap. Het biodiversiteitsplan maakte hier integraal onderdeel van uit.
- Lingewaard startte in samenwerking met gemeente Overbetuwe, agrarische natuurvereniging Lingestreek en De Vlinderstichting het project 'Vlinderrijke akkerranden'. Een opgerichte vrijwilligersgroep volgde een cursus voor het herkennen en monitoren van vlinders. Vanwege het later in het seizoen beschikbaar komen van de provinciale subsidie, konden akkerranden niet meer worden ingezaaid. Dit gebeurt vanaf 2024.
- Naast een ontvangen subsidie van de provincie stelde u in uw vergadering van september middelen uit het Landschapsfonds ter beschikking voor uitvoering van nieuwe participatieprojecten voor landschap en natuur. We gaven Stichting Landschapsbeheer Gelderland opdracht om het ervenbeplantingsproject, een cursusprogramma en een biodiversiteitsproject voor inwoners in het buitengebied vanaf begin 2024 uit te voeren.
- We verbeterden de biodiversiteit in de openbare ruimte door onder andere op vijftien locaties de gazons om te vormen naar bloemrijke graslanden.
- Op 15 november plantten we de eerste 390 bomen van het geboortebos in de buurt van Huissen. In Huissen plantten we ook de eerste geboorteboom. De gemeente beheert zowel het geboortebos als de geboorteboom.