Wat hebben we gedaan?
Inwoners worden gezond en gelukkig ouder. Door zelfstandig te blijven wonen, veilig over straat te kunnen gaan, in de buurt hulp te hebben en anderen kunnen te ontmoeten (doel 1).
- De zelfstandigheid van inwoners hebben we bevorderd door:
- De inzet van een wooncoach gericht op ouderen.
- Het voorbereiden van een pilot voor de inzet van sociaal raadslieden bij Rijnstad voor hulp bij sociale wetten en regels. De pilot van een jaar start in 2024.
- De ontwikkeling van een strippenkaart voor respijtzorg.
- De ontwikkeling van een ketenaanpak voor valpreventie.
- Deelname aan de nationale coalitie tegen eenzaamheid.
- Een algemene voorziening dagbesteding in het Convent in Huissen bleek niet te passen bij het concept van een inwonersinitiatief. We nemen deze vorm van ontmoeten mee in de sociale basis.
- We sloten ons aan bij de regionale inkoop van logeerzorg als vorm van respijtzorg. Regionale gesprekken over de invulling van logeerzorg vonden plaats en lopen nog steeds. We verwachten dat de aanbesteding van logeerzorg in 2024 wordt afgerond.
Inwoners met soms onbegrepen gedrag bieden we mogelijkheden om ook mee te doen. We vormen een kring om hen heen, als dat (even) nodig is. Zo helpen we inwoners 'uit de verwarring te komen (doel 2).
- Met beide woningcorporaties en vier zorgaanbieders maakten we afspraken over de uitstroom vanuit beschermd wonen. Deze instanties stelden drie woningen, inclusief twee jaar ondersteuning, beschikbaar voor mensen met onbegrepen gedrag.
- We voegden Iriszorg toe aan het Lokaal Zorg- en Veiligheid Netwerk (LZVN) voor informatie en advies rondom verslavingszorg. In maart ondertekenden we met de woningcorporaties de Opstapregeling voor inwoners die (weer) zelfstandig gaan wonen.
Inwoners met een uitkering helpen wij aan het werk en inwoners die hun baan verliezen helpen we werk te vinden als hen dat zelf niet lukt (doel 3).
- In totaal stroomden 84 inwoners volledig uit de bestandsuitkering, waarvan 46 inwoners naar werk. De overige 38 inwoners verhuisden, volgden een studie, gingen een relatie aan of bereikten de AOW-gerechtigde leeftijd. Van het totale uitkeringsbestand ontving negen procent inkomsten uit arbeid of een zelfstandig beroep. We vulden hun inkomen deels aan vanuit de bijstandsuitkering.
- Via de Meedoenregeling vergoedden we de kosten voor inwoners met een laag inkomen die werden gemaakt voor bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportvereniging, een bioscoopvoorstelling of voor gebruik van internet.
- We startten met een pilot training van re-integratiebureau AanZ gericht op het begeleiden naar werk en/of maatschappelijke participatie van nieuwkomers en statushouders.
Ieder kind krijgt de kans om zich te ontwikkelen en zijn talenten te benutten. Dit doen we samen: ouders, kinderen en jongeren zelf, onderwijs en kinderopvang, vrijwilligers en professionals. Met vallen en opstaan (doel 4).
- Samen met de gemeente Overbetuwe en het samenwerkingsverband Passendwijs hebben we de integrale ondersteuningsstructuur in het basisonderwijs geëvalueerd en bijgesteld.
Samen met MEE en SWL organiseerden we twee netwerkbijeenkomsten ‘Opgroeien en opvoeden’ voor een groot deel van onze partners in het preventieve jeugdveld.
Onze nieuwe straatcoaches werkten aan de veiligheid en leefbaarheid door in gesprek te gaan met jongeren. We ontvingen van onze partners, zoals de politie en de sportverenigingen, positieve berichten over de inzet van deze coaches.
- Het Maatschappelijke DienstTijd-traject (MDT-traject) hebben we succesvol afgerond. In drie trajecten bereikten we in totaal 69 jongeren die hun talenten op diverse vlakken konden ontdekken en inzetten.
- De aanbesteding voor regionaal verblijf van kinderen bereidden we voor. We verwachten de nieuwe aanbieders te contracteren op 1 juli 2024.
Alle mensen die nieuw in Lingewaard komen wonen zijn welkom. Wij willen dat zij zich snel thuis voelen en mee kunnen doen in onze samenleving (doel 5).
- In samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland boden we nieuwkomers en statushouders maatschappelijke begeleiding aan op een breed gebied. Denk hierbij aan juridische dienstverlening, vertaling via tolken, praktische dagelijkse ondersteuning, bevordering van zelfredzaamheid, praktische trainingen en cursussen, financiële hulp en voorbereiding op de arbeidsmarkt.Daarnaast hebben we vrijwilligers en taalmaatjes ingezet via het Taalnetwerk Overbetuwe en Lingewaard ter ondersteuning van het leren van de Nederlandse taal.
- Elke twee weken namen we deel aan een overleg met woningcorporaties en vluchtelingenwerk Nederland over de taakstelling huisvesting statushouders. We liepen achter op de taakstelling door het beperkte aantal vrijgekomen woningen. De taakstelling kwam ook aan de orde bij de stuurgroep met bestuurders van de woningcorporaties en onze gemeente. We sloten 2023 af met een achterstand van 33. Met de woningcorporaties maakten we afspraken om de achterstanden in te lopen.
Beheersbare kosten in het sociaal domein (doel 6).
- In uw vergadering van 15 juni stemde uw raad in met de evaluatie van de taskforce Sociaal Domein.
- In vervolg op deze evaluatie heeft u op 14 december de taskforce Strategische Agenda 2023-2026 vastgesteld.
Leefbare wijken, buurten en dorpen (doel 7).
- We stelden een concept participatiebeleid en -verordening op. Inwoners, inwonersgroepen, wijkplatforms, ondernemers en uw raad leverden hiervoor inbreng. Zie ook programma 9.
- Lingewaard Doet vond in mei en juni plaats in Angeren, Bemmel, Gendt, Haalderen en Ressen. Initiatiefnemers konden geld ophalen voor hun initiatief en/of vrijwilligers werven.
In deze kernen werden dertig nieuwe ideeën ingediend waarvan er inmiddels 22 zijn uitgevoerd. De wijkplatforms in de wijken haakten aan bij deze initiatieven.
- We informeerden uw raad op 16 februari over de stand van zaken van de DOP’s Gendt, Doornenburg en Haalderen en WOP Zilverkamp en Huissen Zand. Het WOP Zilverkamp is eind 2023 afgerond.