Wat hebben we gedaan?
We voldoen aan de eisen die horen bij het werken met en volgens de Omgevingswet (doel 1).
- Het Digitaal Stelsel Omgevingswet is operationeel. Met de omgevingsdienst maakten we afspraken over procedures en de afhandeling van aanvragen. De werkwijze van de intaketafel voor eenvoudige aanvragen en van de omgevingstafel voor complexe aanvragen waar externe partijen bij betrokken zijn, is voorbereid. Aanvragers worden via een webpagina verwezen naar de omgevingsdienst voor een eenvoudige aanvraag en naar vooroverleg over een complexe aanvraag.
- Uw gemeenteraad stelde in mei de omgevingsvisie en een plan van aanpak voor het werken met programma’s vast. Voor het werken met programma’s startten we met:
- Het regelen van een wettelijke grondslag voor financiële bijdragen van ontwikkelaars en initiatiefnemers.
- Een programma natuur en landschap.
- Het opstellen van een dashboard als hulpmiddel bij het actualiseren van beleid en het gebruik maken van de instrumenten van de Omgevingswet.
- Ook andere noodzakelijke besluiten zijn genomen. Zo stelde uw gemeenteraad de Verordening Nadeelcompensatie, de Erfgoedverordening en de verordening adviescommissie Omgevingskwaliteit vast, de lijst van activiteiten waarvoor bindend adviesrecht van uw raad geldt en waarvoor participatie verplicht is. En het besluit delegatie van bevoegdheden aan het college. Dit laatste dient het doel van de wet met betrekking tot snellere besluitvorming.
- In samenwerking met een adviesbureau startten we met het omzetten van het tijdelijke omgevingsplan naar een definitief omgevingsplan. Daarbij startten we met een omgevingsplan voor Haalderen.
Realisatie van ongeveer 265 nieuwe woningen, verspreid over meerdere woonkernen (doel 2).
Woonbeleid
- Particuliere initiatieven: aan initiatieven van inwoners die passen in ons beleid hebben we medewerking verleend. Bij woonruimte gaat dit om toevoeging, splitsing en pré-mantelzorg.
- Regionale samenwerking: we stelden de Woondeal 2.0 vast. De Woondeal bevat afspraken over aantallen en prijsdifferentiatie en differentiatie over doelgroepen. In het licht van die afspraken legden we een koers vast in een gewijzigd bouwprogramma. Dat stemden we af met corporaties en ontwikkelaars.
- Inzet ruimtelijke instrumenten: uw gemeenteraad stelde de Doelgroepenverordening vast. Die vormt de juridische basis voor betaalbare woningaantallen in plannen vast te leggen en voor lange tijd te behouden, zodat ze kunnen worden toegewezen aan mensen met lagere en middeninkomens. Ook heeft uw raad een antispeculatie-beding en zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw vastgesteld.
- De huisvestingsverordening is geactualiseerd. Hierin is onder andere opgenomen dat 50% van de nieuwbouw in de sociale huur toegewezen kan worden aan inwoners uit de gemeente.
- Op basis van de Woondeal 2.0 krijgen de corporaties een grotere opgave tot 2030. Dit hebben we ook vastgelegd in de prestatieafspraken. De corporaties zijn betrokken bij nieuwe plannen, waaronder Driegaarden, Vleumingen II , Hof van Klein Baal en Zandsestraat Bemmel. We werken gezamenlijk aan het huisvesten van verschillende doelgroepen. De herstructurering van Staatsliedenbuurt (Gendt) en Klappenburg (Bemmel) zitten nu in de uitvoeringsfase.
Uitvoering van plannen
- Er zijn 130 woningen opgeleverd waarvan bijna de helft in Huissen. De andere helft is grotendeels opgeleverd in Bemmel en Gendt.
- Het bestemmingsplan Ancari Doornenburg (16 woningen) is vastgesteld. Hiertegen is beroep ingesteld. De plannen voor Staatsliedenbuurt en Markt Gendt zijn in werking getreden. Het plan bibliotheek Gendt is nog niet vastgesteld.
- In januari 2024 hebben we een bijgesteld woningbouwprogramma (Hoe Lingewaard invulling geeft aan de nieuwbouwdoelstellingen uit de Woondeal 2.0) vastgesteld. Hierin zit ook een overzicht van de voortgang in alle plannen en projecten: Woningbouwprogramma Lingewaard | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)
Voorbereiding van plannen
De volgende plannen hebben we in voorbereiding:
- Villa Ganita, Gendt (40).
- Boardbusters, Huissen (125).
- Lodderhoeksestraat 13-15/Maolderij, Angeren (17).
- Zandsestraat/ De pas, Bemmel (141).
- Vleumingen west – fase 2, Gendt (127).
- ’t Hof van klein Baal, Haalderen (61).
- Driegaarden II en III, Huissen (450).
Voor de grote locaties in Huissen wordt onderzocht of (in samenhang met mogelijkheden voor mobiliteit) de aantallen woningen kunnen worden vergroot. De plannen voor Dorpsstraat 68 in Bemmel, Hegsestraat en Achter de Kruigang in Gendt zijn vanwege het kleinschalige karakter nog niet opgepakt als project. Het plan voor de Martinuskerk in Doornenburg wacht op het onderzoeksresultaat over het IKC De Doornick.
Verduurzaming en vergroening van de woonomgeving (doel 3).
- Als uitbreiding van de verstedelijkingsstrategie is het regioarrangement voor de Groene Metropoolregio vastgesteld. Dat is gedaan om meer complete afspraken met provincie en Rijk te kunnen maken. Waarbij ook het landelijk gebied, het circulair maken van de economie en netcongestie betrokken worden. Ook hebben we onze aandachtspunten aan het Rijk meegegeven voor de uitwerking van afspraken hierover met het Rijk.
- Met de provincie en de parkorganisatie van Park Lingezegen stemden we af dat we tot aankoop van het provinciaal eigendom in het Zeegbos proberen te komen en de parkorganisatie te betrekken bij onderzoeken van mogelijkheden voor het toekomstig beheer.
- Met het Waterschap overlegden we over de tijdplanning voor de dijkversterking. In de planvorming wordt komende jaren eerst de versterking van de Rijndijk bij Huissen als onderdeel van het dijktraject Huissen – Heteren uitgewerkt. Een besluit over tijdpad voor uitvoering en de volgorden voor de projecten Sprok – Sterreschans en Sterreschans – Huissen wordt in 2025 genomen.
- Voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad hebben we aan 94 woningeigenaren met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum een bijdrage voor woningisolatie verleend.
- We zijn gestart met het opstellen van een startnotitie circulariteit.
Participatie en betrokkenheid bij de woonomgeving, verbinding met gemeentelijke opgaven (doel 4).
- Voor Doornenburg is een pilot uitgevoerd voor de agenda per kern. Hierbij is de werkgroep Doornenburg betrokken. Vanuit plannen en initiatieven van de gemeente en inwoners is een agenda opgesteld voor de komende jaren rond verschillende thema’s (bijvoorbeeld onderwijs en woningbouw). In 2024 evalueren we de pilot om te kijken of we dit voor alle kernen kunnen en willen doen.